//Aflossingsvrije hypotheek
Aflossingsvrije hypotheek 2018-11-01T12:02:24+00:00

Een aflossingsvrije hypotheek en de mogelijke gevolgen op einddatum

Hebt u op dit moment een volledig aflossingsvrije hypotheek? Dan betaalt u maandelijks alleen rente voor deze lening en lost u niets af op de hypotheeksom. Aan het einde van de looptijd heeft u de volledige hypotheekschuld nog openstaan.

Een algemeen groot misverstand is dat u aan het einde van de contractduur zomaar een nieuwe hypotheek krijgt van uw geldverstrekker.

Wat gebeurt er als de looptijd van uw hypotheek eindigt?

Er zijn meerdere scenario’s die kunnen gelden bij het aflopen van uw aflossingsvrije hypotheek.

Zo kunt u, wanneer uw inkomen dit toelaat, de hypotheek omzetten naar een nieuwe hypotheek. U dient dan wel rekening te houden met mogelijk hogere maandlasten omdat op de nieuwe hypotheek wel moet worden afgelost. Ook kan de hypotheekrenteaftrek wegvallen. Sinds 2001 is de rente maximaal dertig jaar aftrekbaar. Na deze periode heeft u geen hypotheekrenteaftrek meer. Ook dit kan een stijging van uw maandlasten betekenen.

Houd rekening met eventuele inkomensdaling

Veel woningbezitters moeten rekening houden met een mogelijke inkomensdaling vanwege bijvoorbeeld pensioen.  Krijgt u dan nog wel een hypotheek bij uw geldverstrekker? De geldverstrekker zal namelijk toetsen op de dan geldende regels m.b.t. uw inkomen.

Overwaarde op uw woning is namelijk geen voorwaarde dat u zomaar uw hypotheek kunt verlengen.

Het zal toch uitermate vervelend zijn als de geldverstrekker de hypotheek niet wil verlengen en het enige  alternatief  is verkoop van de woning om de hypotheek af te lossen.

Nu al actie ondernemen!

Allemaal zaken waar u rekening mee moet houden. Gelukkig kunt u nu al actie ondernemen. Zo kunt u tussentijds jaarlijks een vast percentage (vaak 10%) boetevrij aflossen op uw hypotheek. Maar, u kunt uw hypotheek ook omzetten naar een hypotheek met aflosvorm, bijvoorbeeld op basis van annuïteiten. U betaalt dan maandelijks een bedrag aan rente en aflossing.

Wij helpen u verder

Wat is voor u de beste oplossing? Samen met u willen wij kijken naar uw hypotheek, uw wensen en de mogelijkheden zodat u niet voor verrassingen komt te staan op het moment dat de looptijd van uw aflossingsvrije hypotheek eindigt.

Neem contact met ons op

Neem contact op met ons kantoor en wij plannen direct een afspraak in. Wij zijn dagelijks – tijdens kantooruren – bereikbaar op telefoonnummer 040-2645810. U kunt ons ook per mail bereiken: hypotheken@fademul.nl.