//Hypotheekvormen
Hypotheekvormen 2018-11-01T11:59:41+00:00

Hypotheekvormen

 

Gaat u een hypotheek aan, dan mag u niet meer dan 100% van de marktwaarde van de woning lenen. Indien er sprake is van kwaliteitsverbetering geldt dat de lening niet meer mag bedragen dan 100% van de marktwaarde na verbouwing.

Wanneer u nu voor het eerst een hypotheek afsluit en u wilt in aanmerking komen voor 30 jaar renteaftrek, dan dient u uw hypotheeksom gedurende de looptijd af te lossen. Dit kan middels een annuitair dalende hypotheek of een liniair dalende hypotheek.

Annuïtaire hypotheek

Bij een annuïtaire hypotheek betaalt u elke maand een vast bedrag. Dit vaste bedrag bestaat bij aanvang uit veel rente en weinig aflossing. Aan het einde van de looptijd – na 30 jaar – is dit omgedraaid: veel aflossing en weinig rente. Na 20 jaar is dan ook pas de helft van je woning afgelost. Verhouding rente/aflossing annuïtaire hypotheek:

Annuitaire hypotheek

Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek lost u 30 jaar lang elke maand een vast stukje af. U betaalt dus 360 maanden lang elke maand een vast bedrag aan aflossing. Het bedrag aan rente wordt elke maand lager omdat uw maandelijks aflost.. Verhouding rente/aflossing lineaire hypotheek:
Lineaire hypotheek

U had op 31-12-2012 een hypotheek?

Wanneer u op 31 december 2012 een hypotheek had met een aflossingsvrij deel en u gaat nu een andere woning kopen, dan mag u onder bepaalde voorwaarden de aflossingsvrije vorm behouden. Dit aflossingsvrije deel mag echter niet meer bedragen dan 50% van de marktwaarde van de woning.

Maar, is aflossen gedurende de looptijd niet beter?

Onze hypotheekadviseurs leggen u de regels rondom het aangaan van een hypotheek graag uit en begeleiden u verder bij het nemen van uw keuze. Neem contact met ons op en wij kijken samen met u welke hypotheek bij u past.